nieuws

Skien in Enschede kan over twee jaar

bouwbreed

In Enschede begint binnenkort de bouw van Miracle Planet. Dit is een pretpark met een oppervlakte van circa 35.000 m2. Het project vergt een investering van f. 120 miljoen. In Miracle Planet komen onder meer een megabioscoop met 2500 stoelen, een skipiste en een Formule 1 Kartcentrum. Het pretpark wordt in oktober 1999 geopend.

In totaal bestaat het pretpark uit zes onderdelen. Naast de megabioscoop, de skipiste en het kartcentrum krijgt het pretpark een Indoor shooting Centrum, een sportcentrum en Soccer City. Dit laatste onderdeel is een soort sporthal waar verschillende balsporten kunnen worden beoefend. Het maakt geen deel uit van de bebouwing van Miracle Planet, maar wordt gevestigd in de catacomben van het Arkestadion, dat naast het pretpark ligt.

Bij Miracle Planet worden 1000 parkeerplaatsen gebouwd. NS station Drienerlo ligt voor de deur.

Piste op poten

De skipiste is 35 meter hoog en 170 meter lang. Hij wordt aangelegd in een golvend gebouw dat op metalen ‘poten’ staat. In de top van het gebouw komt een restaurant. Verder wordt bij de megabioscoop een ‘amusementscentrum’ gebouwd, dat uit een aantal zalen bestaat. In de hal van het amusementsgedeelte wordt een zwevende verdieping aangelegd.

“De skipiste was het moeilijkste onderdeel om te ontwerpen”, zegt architect H. Abels van I/AA Architects BV. “Dat komt omdat het gebouw een slurf heeft die op 35 meter hoge poten komt te staan. Je kunt het vergelijken met een soort booreiland. In de skipiste moet het altijd koud zijn en dat maakte het ontwerp extra moeilijk omdat er speciaal maatregelen moesten worden genomen om de piste op temperatuur te houden.”Een ander belangrijk onderdeel van Miracle Planet is de vormgeving, die aansluit bij de popart uit de jaren zestig. Abels noemt Las Vegas en de bioscooparchitectuur die in de jaren dertig in de Verenigde Staten ontstond als andere inspiratiebronnen. Dit wordt met name zichtbaar in de gevel van het gebouw waar reclame, neonverlichting en gevelbelettering een belangrijke rol spelen.

De invloed uit de jaren dertig uit zich vooral in de restaurants. De entrees hiervan worden zodanig in de gevels verwerkt dat ze duidelijk zichtbaar zijn. Bovendien zijn ze zo ruim dat er veel bezoekers tegelijkertijd naar binnen kunnen.

Naast het pretpark en het Arkestadion worden nog meer gebouwen ontwikkeld. Hierover zijn nog geen definitieve besluiten genomen.

Projectontwikkelaar van het pretpark is Rekreatie Boulevards Nederland BV. Architect H. Abels uit Enschede is verantwoordelijk voor het ontwerp en Kondor Wessels bouwt Miracle Planet.

Reageer op dit artikel