nieuws

Parijs wil snellere sloop onbewoonbare woningen

bouwbreed Premium

De gemeente Parijs wil het probleem van onbewoonbare woningen drastisch aanpakken. Volgens burgemeester Jean Tiberi moeten in het jaar 2000 alle onbewoonbaar verklaarde gebouwen zijn gesloopt.

Te veel mensen wonen nog in gebouwen waar elk comfort ontbreekt en waar sprake is van vergaand verval. Op een totaal van 110.000 gebouwen in slechte staat, zijn 136 door de gemeente afgekeurd. Het ontruimen verloopt desondanks moeizaam.

Het aantal families dat in bouwvallige en vochtige appartementen huist is te groot om elders te worden ondergebracht. Het verkassen van families duurt jaren. Veel mensen kunnen een hoge huur niet betalen en de gemeente beschikt (volgens eigen zeggen) over te weinig sociale woningen.

De wachtlijst voor een gemeentewoning is in Parijs vanouds ellenlang. Velen wachten al twintig jaar op een positief antwoord. In Parijs gaan sociale woningen veelal naar vrienden en kennissen van deze of gene lokale politicus. Van een doorzichtig beleid is in dit opzicht nooit sprake geweest.

Wettelijk heeft de overheid het recht onbewoonbare gebouwen te confisqueren. In dat geval krijgt de eigenaar de waarde van het terrein, verminderd met de kosten van het slopen, vergoed. Ook dat gebeurt niet vaak. Het geld hiervoor is niet beschikbaar.

Eigenaren zijn verplicht hun onroerend goed elke tien jaar op te knappen. Velen doen dit niet meer en accepteren het feit dat huurders niet meer betalen.

Reageer op dit artikel