nieuws

Overkappen snelweg A35 blijkt mogelijk

bouwbreed Premium

NBM Amstelland heeft een plan ontwikkeld om een deel van de A35 bij Enschede te overkappen. De betonnen overkapping komt bij de zuidelijke invalsweg van Enschede en heeft een oppervlakte van 30.000 m2. De kosten van het project bedragen – 150 miljoen.

Naast Enschede zijn nog twee andere gemeenten geinteresseerd in de mogelijkheden om een deel van een snelweg te overkappen. Welke gemeenten dit zijn, wil projectontwikkelaar Th. Vosskuhler niet zeggen omdat de onderhandelingen hierover nog niet rond zijn.

Door de A35 te overkappen kunnen boven en naast de snelweg 1500 woningen worden gebouwd en komt er 180.000 vierkante meter bedrijfs- en 10.000 vierkante meter kantoorruimte.

‘Ontken de weg’ heet het overkappingsplan dat werd ontwikkeld door NBM Amstelland. Burgemeester en wethouders van Enschede hebben inmiddels enthousiast gereageerd op het plan. Over ongeveer anderhalve maand neemt het gemeentebestuur een beslissing. Indien de gemeenteraad akkoord gaat duurt het nog ongeveer twee jaar voordat de bouw begint.

Bijzonder aan het project is dat hoogspanningsleidingen over een lengte van drie kilometer onder de grond moeten worden aangelegd. Volgens Vosskuhler is dit in Nederland nog nooit gedaan.

Vorig jaar presenteerde het Amsterdamse raadslid Roel van Duijn een plan om de A10 bij Amsterdam te overkappen. Volgens Van Duijn zou hierdoor de bouw van IJburg overbodig worden. De plannen van Van Duijn werden echter als onhaalbaar bestempeld.

Reageer op dit artikel