nieuws

Nieuw apparaat telt blikseminslagen

bouwbreed Premium

Bliksembeveiligingsbedrijf Van der Heide in Kollum heeft The Catcher ontwikkeld. Deze inslagrecorder registreert blikseminslagen, de datum en het tijdstip van de inslag. Via een optische interface en een handcomputer kunnen de gegevens worden uitgelezen. Om fraude te voorkomen houdt het apparaat ook bij welke handelingen ermee zijn verricht. Aan de buitenkant kan via een knipperend lichtje worden gezien hoeveel inslagen er zijn geregistreerd.

Volgens E. Pols, hoofd productontwikkeling van het bedrijf, is het apparaat vooral van belang omdat het soms enkele dagen tot een maand kan duren voordat na een inslag kortsluiting optreedt. Ook kan het apparaat volgens hem een einde maken aan de discussies met verzekeraars over de gevolgen van directe of indirecte inslag of inductie.

Van der Heide, die het nieuwe product heeft ontwikkeld in samenwerking met het InnovatieCentrum, wil in de toekomst gaan werken aan de koppeling van de inslagteller aan een gebouwbeheersysteem.

Reageer op dit artikel