nieuws

Helft schilders heeft gezondheidsklachten

bouwbreed

‘Alarmerend’ noemt de Hout – en Bouwbond CNV de resultaten van de enquete die de bond heeft gehouden onder schilders in het district Midden – Nederland. Driekwart van de schilders werkt nog hoofdzakelijk met oplosmiddelrijke producten en bijna de helft van de schilders heeft gezondheidsklachten.

De Hout – en Bouwbond zal naar aanleiding van de enquete bij staatssecretaris De Grave van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aandringen op een versnelde doorvoering van maatregelen om werknemers die met oplosmiddelen werken te beschermen.

De Grave heeft enkele weken geleden al laten weten een wettelijke vervangingsplicht van oplosmiddelrijke verven en lijmen in te zullen voeren. Dit gebeurt als werkgevers en werknemers er niet binnen een half jaar in slagen afspraken te maken om oplosmiddelen aan banden te leggen.

De CNV-enquete is gehouden onder de leden van de bond in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland. Uit de 168 ingevulde enqueteformulieren blijkt dat ondanks alle publiciteit over de schadelijke gevolgen van het werken met oplosmiddelen, deze producten nog veel worden gebruikt.

Niet minder dan 75 procent van de schilders werkt meestal met oplosmiddelrijke producten. Toch is 70 procent van de schilders ervan overtuigd dat vervanging door gezondheidsvriendelijker middelen mogelijk is.

Slecht geheugen

Maar liefst 44 procent van de ondervraagde schilders zegt wel eens gezondheidsklachten te hebben waarvan wordt vermoed dat deze samenhangen met het gebruik van verf. De belangrijkste klachten zijn: hoofdpijn (30 procent) en geirriteerdheid (21 procent). Ook van vermoeidheid, concentratiestoornissen en een slecht geheugen heeft meer dan tien procent last.

Uit de enquete blijkt verder dat 35 procent van de ondervraagden nog nooit voorlichting heeft gehad over de schadelijkheid van de producten waarmee wordt gewerkt. Bijna 40 procent heeft nog nooit gehoord van een veiligheidsinformatieblad.

Reageer op dit artikel