nieuws

Gootjes onder platen voeren water af

bouwbreed

MeTecno, gespecialiseerd in gefelste en geprofileerde metalen dakplaten al of niet geisoleerd, heeft een metalen dakplaat op de markt gebracht, die onder alle omstandigheden het water afvoert. Het opmerkelijke van de dakplaat is, dat de dakplaten los over elkaar liggen en er toch geen water in de onderconstructie kan komen. Dit is door MeTecno te Tribiano in Italie bereikt door de dakplaten aan de zijkanten zo te profileren, dat de zijkanten van twee opvolgende platen aan de onderzijde een goot vormen met een overlap aan de bovenzijde. Hierdoor kan regenwater via de overlap bij extreme regenval vrij onder de plaat doorlopen en wordt het eenvoudig via de gootjes aan de onderzijde van de platen afgevoerd, naar de reguliere dakgoot.

Het is derhalve nodig, dat de dakplaten bij het aanbrengen hun beeindiging vinden in de goot. De gootcapaciteit van de gootjes, gevormd onder de opvolgend platen, is ruim voldoende om elke hoeveelheid regen af te voeren. De onderconstructie blijft daardoor droog. Wel moet enige ruimte in acht worden genomen tussen de plaat en de onderliggende isolatie voor ventilatie. Dit om condensatieneerslag op of in de isolatie te vermijden.

Hoe hoog het water bij regen ook op het metalen dak staat, het wordt moeiteloos afgevoerd via de geprofileerde goot onder de opvolgende platen.

Reageer op dit artikel