nieuws

Communicatie helpt handhaving milieuwet

bouwbreed Premium

Voor communicatie als onderdeel van de milieuwethandhaving is de afgelopen jaren meer aandacht gekomen. Dat gebeurt onder meer door middel van overlegstructuren, conferenties en studiebijeenkomsten. Handhaving en communicatie staan niet los van elkaar maar kunnen elkaar versterken, meldt de handleiding ‘Handhavingscommunicatie’ van VROM.

De pakkans bepaalt in hoge mate de effectiviteit van de handhaving van regels, ook waar het gaat om milieubeleid. De invloed van de pakkans op de naleving hangt af van twee factoren. Als de overheid tien van de honderd bedrijven controleert is de werkelijke pakkans 10 procent. Als het bericht de ronde doet dat de overheid controleert ontstaat waarschijnlijk bij meer dan 10 procent van de bedrijven het gevoel betrapt te worden. Als gevolg daarvan kan het gedrag veranderen.

Op die manier maakt communicatie de handhaving effectiever. Grote inspanningen verrichten om milieuvoorschriften te handhaven zonder daarover te communiceren is een gemiste kans. Aan de andere kant is het op de lange termijn weinig zinvol voortdurend acties aan te kondigen en te dreigen met sancties als dat in werkelijkheid niet gebeurt. Die kant dreigt het evenwel op te gaan: er zijn nog altijd meer regels en meer bedrijven dan handhavingscapaciteit. Een betere communicatie stelt de handhavers in staat effectiever om te gaan met beperkte capaciteit en middelen.

De handleiding ‘Handhavingscommunicatie’ is onder nummer 1997/112 te bestellen bij het Distributiecentrum VROM (079) 3449449). Het distributienummer is 20312/200.

Reageer op dit artikel