nieuws

Aanpak beunhazerij zal gemeente veel werk bezorgen Alternatief bouwregister gedoemd te mislukken

bouwbreed Premium

Gemeenten hebben straks even veel werk tijdens het opsporen van beunhazen als bij het huidige bouwregister. Het alternatief voor het bouwregister heeft daarom maar weinig kans van slagen. Het bouwregister heeft namelijk nooit gewerkt omdat gemeenten het teveel werk vinden. Op de keper beschouwd eist dit alternatief nog meer initiatief van de gemeenten.

Mr. W.M.J.M. Heyltjes van het gelijknamige Nijmeegse advocatenkantoor is ervan overtuigd dat het huidige bouwregister uitstekend had kunnen werken. Maar het heeft niet gewerkt omdat ‘gemeenten hun gebruikelijke weerstand vertoonden’.

Het bouwregister dat gemeenten moet bijhouden werkt niet. Dat bleek tijdens de evaluatie van de Woningwet. Staatssecretaris Tommel beloofde dat het register niet wordt afgeschaft voordat er een goed alternatief is.

NVOB, VNG en het ministerie van VROM hebben maanden gewerkt aan dat alternatief. Eind vorige maand zijn twintig gemeenten benaderd of zij eraan willen meedoen. Iedere week zullen de gemeenten rapporteren aan de Stichting Belangen Behartiging Algemene Bouwbelangen (SBAB). Tijdens de vergunningsfase wordt de opdrachtgever benaderd om aan te geven wie de aannemer is. Weigert de opdrachtgever dan zal de gemeente een brief sturen die om opheldering vraagt.

Formuliertje

“De gemeenten hebben voor de toekomst beterschap beloofd. Maar het is zeker niet minder werk voor de gemeente dan bij het huidige bouwregister. De gemeente moet nu zelf initiatief nemen om de opdrachtgever aan te schrijven als in eerste instantie niet wordt gereageerd. Het huidige bouwregister had simpeler kunnen werken als ambtenaren zich iets meer met de administratieve kant zouden bezighouden”, aldus Heyltjes.

Daarbij denkt de advocaat aan een formuliertje dat verplicht moet worden ingevuld door de opdrachtgever en binnen een paar dagen retour moet zijn. “Plak daar de dreiging van een bouwstop aan vast en je hebt een gegarandeerde respons van 99 procent. Wie weigert iets in te leveren is het waard na te trekken. Daar moet de SBAB achter aan. De gemeente hoeft alleen te spotten en dat door te geven.”

De advocaat doet alle rechtszaken naar aanleiding van beunhazerij in het zuiden en oosten van het land. Alleen al in de regio Zuid worden jaarlijks 1000 zaken nagetrokken. Daar volgen jaarlijks negentig aanschrijvingen uit en zo’n twaalf tot vijftien rechtszaken. Die rechtszaken lopen, op een uitzondering na, altijd fout af voor de beunhaas.

Bewijsvoering

De bouwregistratie is tot nu toe bijna altijd doorslaggevend in de bewijsvoering. Volgens Heyltjes zou afschaffing de pijlers wegslaan onder de bestrijding van de beunhazerij. Malafide praktijken worden vanzelf minder als de pakkans groot is.

De gemeenten die zijn uitgenodigd mee te doen aan het experiment voor het alternatief voor het bouwregister zijn: Den Bosch, Middelburg, Leek, Roermond, Dongen, Gemert, Bakel, Terneuzen, Uden, Baarn, Helmond, Doetinchem, Venlo, Noordwijk, Deurne, Emmen, Nijkerk, Stadskanaal, Sevenum, Slochteren en Tiel.

Reageer op dit artikel