nieuws

Groene stroom wordt steeds populairder

bouwbreed

De populariteit van groene stroom neemt nog steeds toe. Uit een enquete van energiebedrijf EDON blijkt dat 13 procent van de ondervraagden bereid is meer te betalen voor deze milieuvriendelijk opgewekte stroom. Veertig procent geeft aan geinteresseerd te zijn.

Het energiebedrijf voor grote delen van Noord- en Oost-Nederland verkoopt sinds eind vorig jaar stroom die is opgewekt zonder het verstoken van fossiele brandstoffen. Het energiebedrijf produceert onder andere door twee windparken in de Noordoostpolder en Eemsmondgebied 180 miljoen kWh groene stroom per jaar. De afname daarvan is vrijwillig en kost per kWh vier cent meer dan gewone stroom.

EDON schat de extra opbrengsten in 1996 op f. 600.000. Het bedrijf investeert dat bedrag in duurzame energieopwekking. In Nederland leveren acht energiebedrijven groene stroom. Het aantal afnemers bedraagt 25.000, waarvan 7000 binnen het EDON-gebied.

Het elektriciteitsbedrijf streeft naar een verdrievoudiging van het aantal afnemers van groene stroom in 2000. Een middel om grotere afname te stimuleren is een verlaging van het BTW-tarief voor groene stroom van 17,5 naar 6%. Hiervoor ligt een voorstel bij de Europese Commissie in Brussel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels