nieuws

Verfcampagne: beginnen op de werkvloer

bouwbreed Premium

De Bouw- en Houtbond FNV bezoekt deze en volgende maand schilders op hun werk. De bond wil hen wijzen op de schadelijke gevolgen van verven die grote hoeveelheden oplosmiddelen bevatten. Watergedragen producten en high solids worden daarbij gepromoot. De schilders kennen de gevaren, maar kunnen er weinig aan doen. De echte beslissers, de opdrachtgevers, zullen in een later stadium worden bezocht.

Bert Bosker

Half negen. De verfkar met informatiemateriaal staat klaar. Verfpromotor Willem Davidse en kaderlid Willem Suykerbuyk bestuderen het 100.000-stratenboek. Het is de eerste dag van de Verfcampagne van de Bouw- en Houtbond FNV in de regio Zuidwest. Kriskras door Roosendaal op zoek naar de eerste schilders. Ze zitten in hun schaftkeet aan de koffie.

“Verfcampagne? Nooit van gehoord.” Van de schildersziekte OPS wel. Niet dat ze er zelf last van hebben , maar ze hebben onlangs nog een voorlichtingsfilm gezien van de OPS-vereniging. En een vriend die autospuiter is, mag niet meer autorijden. Enthousiast over de nieuwe oplosmiddelarme verfproducten zijn ze echter niet. “Van mij hadden ze die niet uit hoeven vinden. Als je ’s morgens verft, is het ’s middags nog niet droog. De open tijd is veel te lang. En daarvoor zijn de uurlonen veel te hoog.” Als Davidse wijst op de snelle kwaliteitsverbetering van nieuwe verven, blijkt echter dat ze wel degelijk oren hebben naar minder gevaarlijke producten en de kwaliteit van hun leven toch stellen boven dat van het geleverde werk. “Maar wat kunnen we doen? Bij de baas eisen dat er geen oplosmiddelrijke producten meer worden gebruikt? Dan kunnen we het verder wel vergeten.”

De opzichter van de woningbouwvereniging blijkt ook wel overtuigd van de noodzaak van een omschakeling naar minder gevaarlijke producten. Binnenshuis wil hij alleen maar watergedragen verf toepassen, maar over de kwaliteit van deze verf voor buitentoepassingen heeft hij nog zijn twijfels. Volgens Davidse een achterhaald idee. Ook voor buiten zijn er alternatieven genoeg.

Eczeem

Davidse weet waarover hij praat. Hij was jarenlang zelf schilder, is lid van de landelijke vakgroepsraad Afbouw- en Afwerksector van de bond en vertelt trots dat hij vorige week bij de uitreiking van de Eimert Sinoo Stimuleringsprijs voor Werknemers een eervolle vermelding kreeg. Die heeft hij te danken aan zijn inzet voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Hij is permanent bezig jongeren te wijzen op de gevaren van OPS (Organo Psycho Syndroom) en probeert onder andere als cursusleider en verfpromotor een mentaliteitsverandering t0en aanzien van veilig en gezond werken te bewerkstelligen.

Bij het volgende werk is het raak: de voorman heeft juist enkele dagen geleden last gekregen van een flinke eczeem rond zijn ogen. Oorzaak: tweecomponenten reparatiekit. Maar er wordt wel met oplosmiddelarme high solid gewerkt en dat doet Davidse goed. Het werken met high solids blijkt geen problemen op te leveren. Vergeleken met de eerste oplosmiddelarme producten, smeren de huidige high solids goed uit. De voordelen van oplosmiddelarme producten hoeven niet te worden uitgelegd, maar een vergeefs bezoek is dit zeker niet. “Je moet ze ook prijzen als ze goed bezig zijn. Ze hebben er toch al zo weinig invloed op met welke producten ze werken.” Davidse heeft zijn hoop gevestigd op de verdere invoering van prestatiebestekken, die de schildersbedrijven in staat stelt zelf te kiezen met welke verf ze werken.

Davidse en Suykerbuyk gaan verder richting Bergen op Zoom. Zo zullen in de komende twee weken ook nog schilders worden bezocht in Zeeland, op Goeree Overflakkee en in West- en Midden Brabant. Hun collega’s in de andere districten doen deze maanden hetzelfde.

Werkvloer

De indruk dringt zich echter op of met de Verfcampagne niet de verkeerde doelgroep is gekozen. Districtsbestuurder Christ Monden denkt van niet. “We beginnen bij de werkvloer. Pas als de werknemers zich van de gevaren bewust zijn, kunnen ze druk uitoefenen op de werkgevers. Maar de woningbouwverenigingen, gemeenten en architecten komen ook nog aan de beurt.”

Wachten op het verbod op oplosmiddelrijke verven dat staatssecretaris De Grave wil instellen, vindt Monden in elk geval niet de goede houding. “We krijgen veel positieve reacties en als we met de campagne een geval van OPS kunnen voorkomen, moeten we geen halfjaar wachten.” Zolang heeft De Grave werkgevers en werknemers de tijd gegeven om zelf afspraken te maken. En dat werkt meestal beter dan een verbod van bovenaf.

Reageer op dit artikel