nieuws

‘Uitzendarbeid wordt selectiemiddel personeel’

bouwbreed

De bouw zal uitzenden voornamelijk gebruiken als selectiemethode voor het aannemen van nieuw personeel. Nog geen 2% van het werk zal door uitzendkrachten worden uitgevoerd. Daardoor is er geen sprake van verdringing van vaste medewerkers.

Ferry Heijbrock

Deze verwachting heeft Paul Uilenbroek van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB). Het uitzendbureau zal in zijn visie niets anders worden dan doorgeefluik voor nieuwe vaste krachten. Onder druk van wet- en regelgeving zullen bouwbdrijven eerst mensen op proef nemen via een uitzendbureau. Daarbij speelt een belangrijke rol dat de wettelijk toegestane proeftijd bij tijdelijke contracten beperkt is.

“Werkgevers nemen steeds minder risico met nieuw personeel. De laatste tijd zijn er allerlei extra verplichtingen eenzijdig bij de werkgever neergelegd, zoals het risico voor een jaar ziekte, het risico voor arbeidsongeschiktheid gedurende vijf jaar en de risico-aansprakelijkheid bij ongevallen. Dan mag het niet verbazen dat de werkgever wat zorgvuldiger gaat selecteren”, aldus Uilenbroek, daarbij een gevoelige politieke snaar rakend. De politiek is mordicus tegen wat genoemd wordt ‘selectie aan de poort’.

Capaciteitstekort

Uilenbroek baseert zich daarnaast op de gebruikelijke praktijk in de bouw wanneer een bedrijf tijdelijk een capaciteitstekort heeft. Meestal wordt dan een beroep gedaan op onderaannemers, of worden zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) ingeschakeld. Ook collegiaal inlenen behoort tot de mogelijkheden.

“Bij tijdelijke personeelsschaarste is het uitzendbureau dus een extra aanbieder maar zeker geen vervanger voor de andere mogelijkheden.” Hooguit wordt in extra drukke periodes de flexibiliteit iets verhoogd. Dat houdt in dat de vraag bij arbeidsbureaus vooral vlak voor de bouwvak en in oktober en november zal plaatsvinden.

Een vraagpunt blijft voor hem waar uitzendbureaus goed geschoolde en ervaren vaklieden vandaan denken te halen. “Iemand in vaste dienst heeft geen behoefte zich te verhuren via een uitzendbureau. Het aanbod zal daarom vooral bestaan uit jongeren en werklozen.” Een ervaren zzp’er of onderaannemer wint het daarom volgens hem altijd van een uitzendkracht.

Reageer op dit artikel