nieuws

Stortplaats in Nieuwdorp krijgt Trisoplast onderlaag

bouwbreed

GID Milieutechniek uit Velddriel gaat een onderafdichting van Trisoplast aanbrengen op de stortplaats Midden- en Noord-Zeeland van het Olaz (Openbaar Lichaam Afvalverwijdering Zeeland).

Op het stortterrein van Olaz in Nieuwdorp wordt een nieuw stortvak ingericht met een grootte van ongeveer 4 hectare. Hoofdaannemer is Sagro Zeeland BV uit ‘s-Heerenhoek. Sagro deed bij de openbare aanbesteding met ruim – 2,4 miljoen economisch de meest aantrekkelijke aanbieding van de zeven inschrijvers. Sagro bood een oplossing aan waarbij Trisoplast wordt gebruikt. Trisoplast is een mengsel van zand, bentoniet en een polymeer. Het werk bestaat in hoofdzaak uit: ontgraven van de onderlaag (50 centimeter), het aanbrengen van een zandbed met een dikte van 41 centimeter en daarop aanbrengen van Trisoplast met een dikte van 9 centimeter. Hierop zal een 2 millimeter dikke folie worden gelegd. Daarboven komt nog een laag draineerzand waarin drainageleidingen zijn opgenomen. Op dit geheel komt het materiaal dat bij de stortplaats wordt aangeboden.

Beter

In Nederland is in drie jaar tijd al ongeveer 1 miljoen vierkante meter Trisoplast gelegd. Dit product heeft significant betere technische specificaties dan de traditionele minerale afdichtingen. Daarom ligt het beschermingsniveau dat met Trisoplast wordt gerealiseerd aanzienlijk hoger dan volgens het Stortbesluit geeist. Bovendien is leveren en leggen goedkoper dan een traditionele afdichting van zandbentoniet. De werkzaamheden beginnen in oktober en zullen voor het eind van dit jaar gereed moeten zijn.

Reageer op dit artikel