nieuws

Projectontwikkelaar aast op bezit De Samenwerking

bouwbreed

Een projectontwikkelaar heeft belangstelling getoond voor de 2800 woningen van de noodlijdende corporatie De Samenwerking uit Capelle a/d IJssel. De bouwbonden hebben daarom bij Tommel aan de bel getrokken en vinden dat hij moet ingrijpen. De staatssecretaris zou een bewindvoerder moeten aanstellen die directie en bestuur opzij schuift.

De bouwbonden vinden dat de onzekerheid voor de werknemers van de corporatie nu lang genoeg heeft geduurd. Bovendien hebben zij aanwijzingen dat een projectontwikkelaar belangstelling heeft getoond voor het bezit van De Samenwerking.

“Het lijkt erop, dat het bestuur zelfstandig voortbestaan als het grootste goed aanmerkt en dat is nu precies wat ze niet kunnen”, vinden de bonden.

De corporatie zit al enige tijd in de problemen. Die kwamen tot een hoogtepunt bij de bezetting van het kantoor door het personeel. Afgelopen jaar zijn er twee pogingen geweest om met behulp van derden uit de problemen te komen. Zowel de onderhandelingen met de vier Rotterdamse corporaties (SNOR) als met Volkswoningen uit Rotterdam zijn gestrand.

Levensgevaarlijk

Maarten Post van het de Hout- en Bouwbond CNV: “Een projectontwikkelaar heeft belangstelling getoond voor het bezit van de corporatie. We zijn bang dat het bestuur daar instapt en dat is levensgevaarlijk voor de corporatie. We hebben het idee dat het bestuur De Samenwerking beschouwt als een speeltje waar ze mee willen blijven spelen. Ten koste van alles. Daarom hebben we gisteren heel hard aan de bel getrokken bij de staatssecretaris.”

Voorzitter van De Samenwerking mr. W.M. Ibelings zegt niets te weten van een aanbod van een projectontwikkelaar: “Een projectontwikkelaar is niet de eerste oplossing waaraan we denken. We zoeken nog steeds een volkshuisvestelijke oplossing.”

Cees Bos van de Bouw- en Houtbond FNV onderstreept dat de schuld van De Samenwerking iedere maand met f. 1,5 miljoen oploopt. “Deze zaak sleept zich maar voort. We begrijpen dat Tommel voorzichtig is, maar niemand zit te wachten op een tweede WBL-affaire. Het wordt tijd dat een bewindvoerder de taken van de huidige directie en bestuur overneemt. Dan kan direct worden gekeken naar het aanbod van de vier corporaties uit Rotterdam. Een bod dat nog steeds geldig is. Zij boden tevens garanties voor de werkgelegenheid van de werknemers en die hebben nu lang genoeg in onzekerheid gezeten.”

Reageer op dit artikel