nieuws

Parijse luchthaven mag fors worden uitgebreid

bouwbreed

Minister Jean-Claude Gayssot van transport heeft groen licht gegeven voor de uitbreiding van Frankrijks grootste luchthaven, Roissy-Charles De Gaulle, ten noorden van Parijs. Roissy wordt uitgebreid met twee startbanen, die de reizigerscapaciteit van de luchthaven moeten verdubbelen.

De socialistische regering had de plannen voor de bouw van de twee nieuwe startbanen in juni jl. bevroren maar is op dit besluit teruggekomen, onder protest van de bewoners van omliggende gemeenten.

Minister Gayssot heeft begeleidende maatregelen aangekondigd om de geluidshinder te beperken. Ook belooft hij dat het aantal passagiers de 55 miljoen per jaar niet zal overschrijden. De omliggende gemeenten krijgen een groter aandeel in de inkomsten van de luchthaven.

De eerste baan zal begin 1999 in gebruik worden genomen, de tweede eind 2000.

De luchthaven Roissy werd in 1974 in gebruik genomen en heeft vandaag met twee startbanen een capaciteit van 32 miljoen passagiers per jaar en 981.000 ton vracht.

Minister Gayssot kan niet om het economische belang van een uitbreiding heen. Het reizigers verkeer van Roissy groeit jaarlijks met 4%. Een uitbreiding van de luchthaven betekent bovendien 1000 nieuwe banen. Gayssot krijgt het zeker aan de stok met minister Voynet van milieuzaken en protestcomites van omwonenden.

Reageer op dit artikel