nieuws

Nederlands bedrijfsleven bij top vijf corruptie

bouwbreed

Het bedrijfsleven van Nederland staat volgens de Duitse econoom Joh. Graf Lambsdorff met dat van Belgie, Frankrijk, Italie en Zuid-Korea in de top vijf van landen die volop meedoen aan corruptie om contracten af te sluiten. De Duitser vergeleek de handelsrelaties tussen de achttien grootste export- en 87 grootste importlanden ter wereld. De resultaten van zijn studie meldde hij maandag in het NPS-radioprogramma Formule 1.

Buitenland-secretaris M. Toen van VNO/NCW is verrast door de resultaten van de studie. Hij wijst erop dat de ondernemersorganisatie zich inspant om corruptie aan te pakken. Veel grote ondernemingen hebben bovendien interne gedragsregels om te voorkomen dat medewerkers in de fout gaan.

Volgens M. van Hulten, adviseur van de Nederlandse regering voor de bestrijding van corruptie, zou het ministerie van Financien actiever kunnen zijn in het nagaan of bedrijven smeergelden als aftrekpost voor de fiscus opvoeren.

Reageer op dit artikel