nieuws

Lafarge aast op Franse activiteiten Redland

bouwbreed

De cementgroep Lafarge onderhandelt over de overname van de Franse activiteiten van de Britse groep Redland. Lafarge is geinteresseerd in het snelbeton en een joint venture in de productie van cementkorrels.

Lafarge heeft in 1997 ruim een miljard gulden in de uitbreiding van zijn activiteiten geinvesteerd en onder meer de grootste Roemeense cementgroep Romcin overgenomen, die werk verschaft aan 7000 mensen.

Met een omzet van f. 11,7 miljard in 1996, zo blijkt uit de onlangs bekend gemaakte bedrijfsresultaten, is Lafarge een van de wereldleiders op het gebied van constructiematerialen. In 1997 hoopt de groep een omzet van meer dan f. 13,4 miljard te behalen.

De winst van de Franse cementgroep is in het eerste semester van 1997 gestegen met 39 procent ( f. 252 miljoen). In tegenstelling tot de matige resultaten van het vorige jaar, zijn de vooruitzichten voor de internationale activiteiten uitstekend.

Oost-Europa, Azie, Zuid-Amerika en de landen rond de Middellandse Zee zorgen voor 30 procent van Lafarges buitenlandse bedrijfsresultaten. Noord-Amerika alleen vertegenwoordigt eveneens 30 procent.

Door de crisis op de markt van de openbare aanbestedingen in Frankrijk heeft de cement- en korrelindustrie vorig jaar gemiddeld 7 procent verlies geleden. Lafarge zag een kleine verbetering in zijn cementproductie in Frankrijk en Duitsland. Over het algemeen deed het gips in Europa het beter. Lafarge noteerde een stijging van 50 procent in de verkoopcijfers.

Toekomstplannen

De Groep Redland Plc. kondigde in april jl. al aan zich te willen ontdoen van een deel van zijn Franse activiteiten (snelcement, cementkorrels en wegenbouw). Met een omzet van f. 0,77 miljard in 1996, waarvan f. 167 miljoen voor de wegenbouw, leed Redland Granulats in een jaar 22 procent verlies. De overname van Redland past in de uitbreidingsplannen van Lafarge, maar niet tot elke prijs.

In Frankrijk wil Redland de activiteiten van Redland Braas Building (RBB) behouden (dakbedekking en beton); een fusie met de Duitse Braas GmbH. Redland bezit met 56,5 procent de meerderheid in het RBB kapitaal en hoopt in 1997 winst te boeken. Lafarge heeft grootse toekomstplannen, zoals de bouw van een cementfabriek in de Parijse regio en overnames of joint ventures in China, Zuidoost-Azie en Zuid-Amerika.

Reageer op dit artikel