nieuws

Kansen voor nieuw kanaal als vervanger Lekkanaal

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat Utrecht studeert op plannen voor de aanleg van een nieuw kanaal tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek. Het huidige Lekkanaal is te smal evenals de Beatrixsluizen. Dit alles past mooi in de plannen voor een grootschalig haven-industrieterrein tussen Nieuwegein en het dorp Tull en ’t Waal.

De ideeen zijn ontsproten aan de waterstatelijke breinen naar aanleiding van een studie naar de toekomst van het Lekkanaal. Duidelijk bleek daaruit dat het Lekkanaal vanaf de Beatrixsluizen tot het Amsterdam-Rijnkanaal verbreed moet worden tot 100 meter in verband met de zesbaksduwvaart. Nu moeten koppelverbanden bij de Beatrixsluizen worden ontkoppeld om in de lengte door de sluis te kunnen, met alle gevaarlijke situaties van dien.

Uit de studie is naar voren gekomen dat er twee opties zijn om de plannen nog verder te verbeteren: een derde kolk in het Lekkanaal of een nieuw kanaal aan de oostkant van de A27. Daardoor zou de grote duwvaart meer mogelijkheden krijgen rond Utrecht, waar zowel richting noorden als richting Rurhgebied goede verbindingen over het water aanwezig zijn.

Logistiek

In Utrecht ziet men de plannen wel zitten. Hoewel er officieel nog niets op papier staat, wordt nu al gezegd dat een haventerrein bij Nieuwegein uit logistiek oogpunt een goede zaak zou zijn. Zeker als dit wordt gecombineerd met uitbreiding van het Lekkanaal en mogelijk een nieuw kanaal. Behalve goede verbindingen met het achterland over water zijn er over de weg legio mogelijkheden in alle windrichtingen. De A12 van Den Haag naar de Duitse grens, de A27 naar Breda en verder naar Belgie en de A2 naar Maastricht, zijn maar enkele van de goede verbindingsmogelijkheden.

Naar het zich laat aanzien zal het echter nog geruime tijd duren voordat de eerste spade de grond in kan. Verbreding van het Lekkanaal en de Beatrixsluizen is voor iedereen de eerste prioriteit. Een geheel nieuw kanaal zal er op zijn vroegst over 15 jaar kunnen zijn.

Reageer op dit artikel