nieuws

HSL-station Brussel-Zuid begin volgend jaar gereed

bouwbreed Premium

Het station voor de hogesnelheidslijn (HSL) in Brussel-Zuid zal in februari volgend jaar gereed zijn. Dat heeft minister H. Hasquin van Ruimtelijke Ordening in de Brusselse Gewestregering bekend gemaakt. Het station heeft een oppervlakte van 60.000 vierkante meter.

Voor de bewoners van de Brusselse Zuidwijk, wier huizen tegen de vlakte moesten om plaats te maken voor de hst, wordt een sociaal begeleidingsplan in het vooruitzicht gesteld. Zij zullen niet – zoals dertig jaar geleden de bewoners van de Noordwijk – aan hun lot worden overgelaten.

Toen vielen in verband met de bouw van het Noordstation en de bouw van een grote zakenwijk met wolkenkrabbers, 3000 huizen ten prooi aan de slopershamer. Daarmee werd een van de meest typische Brusselse volkswijken van de kaart geveegd. Alleen een aantal vervallen straten met gore bordelen mochten blijven bestaan. Die werden pas drie jaar geleden met de grond gelijk gemaakt.

De man achter deze massale kaalslag en stadsvernieling was destijds Paul Vandenboeynants, de slager die opklom tot minister en premier. Hij had uitstekende banden met Charly De Pauw, een van de belangrijkste projectontwikkelaars uit die tijd met grote zakelijke belangen in de Noordwijk.

De Zuidwijk in Brussel heeft de afgelopen jaren een ware gedaantewisseling ondergaan. Heel wat straten, gebouwen en lange huizenrijen werden onteigend om plaats te maken voor de supersnelle trein. In de plaats daarvan komen, naast het HSL-station, nieuwe parkeerterreinen, kantoor- en woongebouwen.

Herinrichting

Twee maatschappijen, Brussel-Zuid en Eurostation, zijn bezig met de herinrichting van de omgeving van de HSL-terminal. In de Fonsnylaan koopt Eurostation de volgende maand een aantal gebouwen aan die tegen 2002 gerenoveerd moeten zijn. Verschillende andere onteigende huizenblokken rond het hst-station worden tegen 2002 omgebouwd tot kantoren.

Eurostation heeft onlangs een vergunning gekregen voor de bouw van Terminal Building II met een oppervlakte van 100.000 vierkante meter. Voor Terminal Building I was eerder een plaats gereserveerd op de terreinen van de vroegere chocoladefabriek en Belgisch trots; Cote D’Or. Deze terminal wordt eveneens in 2002 opgeleverd. Terminal Building I verrijst boven het HSL-station en bestaat uit twee kantoorcomplexen van elk 40.000 vierkante meter. Datum van oplevering is juli 1999.

Sociale woningbouw

Verder zullen nog twee kantoorgebouwen verrijzen van elk 10.000 vierkante meter die in 1998 en 2000 gereed zijn. Tegen maart 2002 moet ook een gloednieuw appartementsgebouw (Marcy) met een oppervlakte van 16.000 vierkante meter klaar zijn en tegen het jaar 2000 wordt het naburige Europaplein (35.000 vierkante meter) in gebruik genomen.

Voor de duizenden mensen die hun woningen moesten verlaten of dat nog moeten doen, komt er een sociaal begeleidingsplan. Ze krijgen elders een woning en huurcompensatie. In de buurt van het HSL-station (de Merode- en de Zwedenstraat) worden nieuwe sociale woningen gebouwd. De verdreven bewoners van de Zuidwijk krijgen hier voorrang.

Reageer op dit artikel