nieuws

Geheel glazen trap primeur in Zwols Museum

bouwbreed Premium

Met 250 vierkante meter glas is in het nieuwe Stedelijk Museum in Zwolle de eerste zelfdragende glazen trap ter wereld geconstrueerd. Het transparante trappenhuis maakt deel uit van een uitbreidingsplan aan de historische Melkmarkt, ontworpen door het plaatselijke Architectenburo Van den Belt en partners. De constructie is uitgewerkt door ir. Rob Nijsse van adviesbureau ABT uit Arnhem; Alverre uit Almelo voerde het ontwerp uit.

Omdat het verlijmen van de glazen platen onvoldoende veiligheid bood, moesten voor de verbindingen stalen bouten worden gebruikt. Als intermediair tussen het harde staal en kwetsbare glas zijn nylonproppen in het glas opgenomen. In deze proppen zijn ter plekke de pasgaten voor de bouten geboord. De trappen zijn gestabiliseerd met kruisen van trekkabels.

Het Stedelijk Museum houdt tot en met 5 oktober open huis en verzorgt dan enkele rondleidingen.

Reageer op dit artikel