nieuws

Duitse test veegt vloer aan met milieuvriendelijke verf

bouwbreed

Verf van eco-fabrikanten blijkt lang niet zo milieuvriendelijk als het etiket belooft. Het invloedrijke en kritische Duitse consumentenblad Oko-Test houdt deze maand twaalf merken tegen het licht. Geen enkel product scoorde een voldoende. Televisiezender ARD wreef extra zout in de wonde door het falen van milieuvriendelijke verf breed uit te meten.

Het Frankfurter blad Oko-Test onderwierp 28 producten aan een grondige test: zestien conventionele lakken met het keurmerk Blauwe Engel en twaalf natuurverven met een milieuvriendelijk stempel. De onderzoekers vinden de resultaten ontnuchterend. De zeven beste verven kregen met moeite de kwalificatie mee van ‘beperkt aan te bevelen’.

Allergie

Oko-Test komt met een waslijst aan bezwaren. De onderzochte conventionele lakken bevatten alle het bindmiddel kunsthars. Bij de vervaardiging van het olieproduct komen giftige stoffen vrij en ontstaat afval. Bovendien stoot het middel nog lange tijd allergie veroorzakende acryl-moleculen uit.

Erger nog vindt Oko-Test de vondst in zeven lakken van styrol, een zenuwgif dat in ieder geval bij dieren kanker blijkt te veroorzaken. De stof staat onder de verdenking de erfelijkheid aan te tasten.

De oplosmiddelen van zes lakken waren verontreinigd met de aromatische koolwaterstoffen benzol en xylol. Benzol staat al geruime tijd te boek als kankerverwekkend terwijl xylol het centrale zenuwstelsel aantast.

In de laboratoria van Oko-Test werd in negen lakken butyglycol of butydiglucol aangetoond. De geringste hoeveelheden kunnen voor een kettingreactie zorgen waardoor vrije radicalen ontstaan. Deze agressieve moleculen spelen een rol bij vroegtijdige veroudering en gewrichtsaandoeningen.

Twaalf lakken bevatten droge kobaltverbindingen, een vervanger van het giftige lood. Volgens de MAC-lijst waarin officieel vastgelegd is welke stoffen gevaarlijk zijn voor de gezondheid, is kobalt ondubbelzinnig kankerverwekkend als ze in de vorm van stof vrijkomt, zoals bij het afschaven van de lak.

Halogeenorganische conserveringsmiddelen in twee lakken en gechloreerde kunststoffen in de deksels van twaalf blikken verf completeren de klachtenlijst.

De test komt tot de conclusie dat de verven van slechts tien fabrikanten ‘beperkt zijn aan te bevelen’. Zestien lakken kregen het predikaat ‘niet aanbevelenswaardig’.

In Nederland onbekend

Voor zover bekend is in Nederland een dergelijk onderzoek nog nooit uitgevoerd. Ook navraag bij de Stichting Natuur en Milieu en de Consumentenbond leverde geen vergelijkende gegevens voor milieuvriendelijke verf op.

Reageer op dit artikel