nieuws

‘Door met drek te smijten komt er geen theater’

bouwbreed Premium

“Met drek smijten over en weer is niet constructief en we komen er geen steen verder mee. We werken aan een fantastisch gebouw en dat komt er. Maar daarnaast wordt een spel gespeeld met formele opstellingen en schadeclaims.”

Dat is de reactie van architect en directievoerder Paul Carree van de Architecten Combinatie Theater Zaanstad op een artikel over de perikelen bij de bouw van het nieuwe theater aan de Zaan (Cobouw 24-9-’97).

Carree is weinig gecharmeerd van alle berichten in de pers. “Dat er perikelen zijn is al erg genoeg, maar ik voel niet de behoefte om terug te trappen. Het is duidelijk dat er over en weer irritaties zijn en ik zou zo een treurlijst kunnen opsommen over wat ons allemaal dwarszit. Maar op zo’n manier krijg je nooit een gebouw in elkaar. Voor je het weet ben je daar een heleboel tijd mee kwijt en gaat het vakmanschap daar onder lijden.”

Duif op het dak

Over de uitlatingen van constructeur D3BN gisteren in deze krant heeft hij geen goed woord over. “Er zijn altijd dingen in een complex gebouw die moeten worden aangepast en daarmee moet niet rigide worden omgesprongen. En daar zit een groot deel van de problemen. Het kan toch niet zo zijn dat als er een duif op de rand van het dak gaat zitten, een heel gebouw opnieuw moet worden berekend. Een balk is een balk en een kolom is een kolom. Die berekeningen zijn voor de constructeur.”

De geschillen spelen zich vooral af tussen de ontwerpende partijen. Het gevolg is dat aannemer Bot niet op tijd zijn tekeningen en spullen heeft om aan de slag te kunnen. Die heeft berekend dat nu in principe een vertraging is opgelopen van tachtig werkbare dagen.

Carree: “Er zijn nu twee opties. Een snelle oplossing die enkele miljoenen kost of een langzame die minder geld kost. Gekozen wordt voor een optimale oplossing die ergens in het midden zal liggen, maar daar moet over onderhandeld worden.”

Gordijnen

De komende weken moeten er spijkers met koppen worden geslagen en zal duidelijk moeten worden wie waar staat en welke verantwoordelijkheden heeft. Dat is de mening van directeur Gem Bot, aannemer van het werk. “Er zijn een aantal opties en daar zal een keus uit gemaakt moeten worden. Te denken valt aan extra coordinatie, extra verwarming of extra werken. Maar over een tijdje hangen er heus gordijnen.”

Bot hoopt niet dat het zover hoeft te komen dat er een arbitragezaak van komt. “Dat is pas een optie in allerlaatste termijn. Maar nu de ruwbouw voorbij is en er nog veel meer disciplines op de bouwplaats zullen rondlopen, moet er wel wat gebeuren om nog meer vertraging te voorkomen. We moeten positief blijven en het is en blijft een mooi werk.”

Reageer op dit artikel