nieuws

Voorbij Groep vergroot capaciteit met Schokbeton

bouwbreed

Waar de Finse eigenaar begin dit jaar de slechte marktsituatie gebruikte om Schokbeton in Zwijndrecht ten verkoop aan te bieden, noemt koper Voorbij Groep BV te Uithoorn juist een gebrek aan capaciteit om aan de vraag te voldoen als reden om Schokbeton over te nemen.

De ondernemingsraden van beide ondernemingen is het plan tot overname voorgelegd. Het is de bedoeling dat de transactie per 1 oktober wordt geeffectueerd.

Op een omzet van f. 30 miljoen leed Schokbeton vorig jaar een verlies van enkele miljoenen. Voorzitter H. Kuiper van de Raad van Bestuur van Partek Beton Nederland BV in Huissen karakteriseerde dit verlies als structureel – er werd jaren achtereen verlies geleden of een kleine winst behaald – als gevolg van een gigantische overcapaciteit.

Bij die gelegenheid werd ook een reorganisatie van Schokbeton aangekondigd om de omvang aan te passen aan die marktsituatie. Behalve een noodzakelijke halvering van het aantal personeelsleden, werd het werk toegespitst op een enkel product: het volgens de carrouselmethode maken van kant-en-klare betonnen gevels.

Hoewel die reorganisatie op een oor na is gevild, werd toch besloten het bedrijf in de etalage te zetten. Mede aanleiding daartoe was de fusie van moeder Partek met het Finse Sisu, waardoor een industriele gigant ontstond, die de betonwarenmarkt niet langer als kernactiviteit beschouwde.

Personeel gaat over

Voorbij Groep BV te Uithoorn, behorend tot de TBI Bouwgroep BV in Rotterdam, leverancier en monteur van betonconstructies in de sectoren utiliteitsbouw en infrastructuur, zocht naar uitbreidingsmogelijkheden “juist vanwege de grote vraag”, aldus algemeen-directeur A.Th.M. Bisschops. “Wij kunnen de Schokbeton-capaciteit heel goed gebruiken”.

Het betekent dat alle 85 medewerkers van Schokbeton, die na de reorganisatie van het 150 mensen tellende bedrijf overbleven, niet voor hun baan hoeven te vrezen. Schokbeton zal als producent van prefab betonelementen onder eigen naam blijven functioneren. Alleen is nog niet duidelijk of dat onder de huidige directie kan plaatsvinden.

Als de beide ondernemingsraden de plannen goedkeuren, zal de transactie per 1 oktober worden geeffectueerd. Hoe die wordt betaald, is niet geheel duidelijk. Bisschops wil niet verder gaan dan te melden dat dit “uit eigen middelen” kan gebeuren.

Reageer op dit artikel