nieuws

Utrecht wil snel een nieuw

bouwbreed

bodemonderzoek bij Glind

De gemeente Utrecht doet binnen twee weken op basis van de Wet bodembescherming een nieuw bodemonderzoek bij Galvanisch Bedrijf Glind BV aan de Otterstraat in Utrecht. Dat zei gemeentewoordvoerder M. Donders deze week naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State in Den Haag.

De uitspraak volgt op een rechtszaak die Glind vorige week tegen het gemeentebestuur had aangespannen. Glind eiste schorsing van het dwangbesluit van de gemeente Utrecht die een verplichte keuring van de vloeistofdichte bedrijfsvloer en het riool wilde laten uitvoeren. De Raad van State schorste het dwangbesluit.

Donders onderstreepte dat de uitspraak van het rechtscollege teleurstellend is. De gemeente Utrecht heeft het vermoeden dat de bodem onder het galvaniseerbedrijf vervuild is met zware metalen.

Volgens Donders beraadt de gemeente Utrecht zich over verdere stappen tegen het bedrijf. Daartoe vindt deze week nog overleg plaats met wethouder H. van der Steenhoven. Volgens Donders is het nieuwe bodemonderzoek noodzakelijk omdat er bij een vorig bodemonderzoek rond het bedrijf “een aantal punten naar boven kwamen die nader onderzoek vergen.”

Oude vergunning

Omwonenden vinden al jaren dat het bedrijf een gevaar is voor de omgeving en eisen dat de gemeente maatregelen neemt. Zij willen dat Glind zo snel mogelijk uit de wijk Peilsweert vertrekt. Het bedrijf lapt volgens hen de wet aan zijn laars en stoot zwaar giftige stoffen uit.

Ook de gemeente ziet het bedrijf liever naar een bedrijventerrein vertrekken, maar ze kan Glind niet dwingen. Het bedrijf vindt verhuizen vooralsnog te duur.

Een groot probleem is dat Glind nog altijd met een vergunning uit 1958 werkt; wel is inmiddels een nieuwe vergunning aangevraagd. Woordvoerder Donders denkt dat de vergunning in december van dit jaar ter inzage kan worden gelegd. De gemeente wil echter dat het bedrijf zo snel mogelijk zijn productie aanpast aan de huidige milieuvoorschriften.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels