nieuws

Nijmegen en Arnhem investeren in grondbank

bouwbreed

Nijmegen, Arnhem en de omliggende gemeenten werken aan de komst van een grondbank waar deelnemers hun licht verontreinigde grond naartoe kunnen brengen.

De gemeenten steken samen f. 400.000 in het project.

Arnhem en Nijmegen nemen elk f. 120.000 voor hun rekening. De regiogemeenten moeten de resterende f. 160.000 opbrengen.

De grondbank wordt opgericht om “efficient (tegen zo laag mogelijke kosten) en effectief (conform milieuvoorschriften) licht verontreinigde grond te laten hergebruiken en daaromtrent te adviseren”, aldus het college van B en W van de gemeente Nijmegen.

De nieuwe instelling richt zich daarbij niet alleen op de gemeenten maar ook op particulieren en bedrijven. De ‘ontdoener’ geeft de licht vervuilde grond af aan de grondbank die het vervolgens doorsluist naar grootschalige werken. Een gemeentewoordvoerder van Nijmegen geeft als voorbeeld een geluidswal bij de nieuwe wijk Rijkerswoerd in Arnhem. Hier is lang niet voldoende licht vervuilde grond om de geluidswal mee te vullen, terwijl andere gemeenten met een overschot zitten.

Samenwerking

Met de huidige verwerkingsmethode binnen het gemeentelijk bodembeheer, lukt het lang niet altijd alle licht verontreinigde grond te verwerken. De deelnemers hopen daar verandering in te brengen door op regionaal niveau te gaan samenwerken.

Het gaat hierbij om licht verontreinigde grond in de categorie 1. “Bijvoorbeeld grond uit dat deel van de tuin waar men vroeger de asla uit de kolenkachel leegde”, aldus de woordvoerder van de gemeente Nijmegen.

Reageer op dit artikel