nieuws

Herstel waterschade vergt vele miljarden

bouwbreed

Polen, Tsjechie en het oosten van Duitsland lijden door de watersnood een totale schade van minimaal f. 11,3 miljard. De uiteindelijke rekening voor het oosten van de bondsrepubliek beloopt volgens eerste schattingen zo’n f. 3,5 miljard. De ministers voor binnenlandse zaken van Duitsland en Polen ondertekenden een overeenkomst voor wederzijdse samenwerking bij de waterbestrijding en het wegwerken van de schade. Het is nog te vroeg een raming te maken van de waterschade in Roemenie en Oekraine.

In de Tsjechische provincie Moravie heeft de watersnood naar verluidt een geologische ramp in gang gezet. De doorweekte grond begint te schuiven.

Experts weten niet hoe ze deze nieuwe catastrofe moeten bestrijden. De landschappelijke veranderingen doen zich vooral voor nabij het dorp Mikuluvka in de gemeente Vsetin. Hier golft een terrein van meer dan twaalf hectare. In een voorheen vlak gebied vormt zich een heuvel. Daarbij ontstaan er dalen van meer dan 100 meter lang die elk nevenvalleien krijgen. Uit de scheuren ontspringen waterbronnen die delen van het gebied opnieuw onder water zetten. Als gevolg daarvan raken gebouwen los van de fundering.

De verschuivingen beschadigen ook nutsleidingen. Sommige weggedeelten zijn in de zompige bodem weggezakt. Nabij het Moravische dorp Uherske Hradiste komt een oude steengroeve langzaam in beweging. Volgens geologen voltrekt zich in een paar dagen een proces dat elders minstens honderd miljoen jaar in beslag neemt.

Vloedgolf

In Slubice in de Poolse provincie Gorzow varieert de waterspiegel van de Oder tussen 6.35 en 6.45 meter. De dijkhoogte rond de stad bedraagt 7 meter.

Door de Oder stroomt momenteel een vloedgolf met een lengte van ruim 480 kilometer. De golf ligt tussen Wroclaw en Gryfino in de provincie Szczecin en omvat daarmee vijf provincies. De waterstand rond Wroclaw blijft naar verluidt in elk geval tot midden augustus hoog. Rond de stad monden de rivieren Widawa, Sleza en Bystrzyca in de Oder uit. De spiegel van de Warta-rivier staat momenteel zo’n 13 centimeter onder de kruin van de benedenstroomse dijken. De keringen zijn 4.20 meter hoog.

Het bovenstroomse Warta-water in de provincie Konin daalde inmiddels enkele centimeters. Alleen in Nowa Wies in de provincie Poznan geldt nog dijkalarm.

De gemeente Wroclaw maakte intussen een voorlopige balans op van de schade. Daaruit blijkt dat reparatie van openbare voorzieningen ruim f. 54 miljoen vergt. Het openbare vervoer rijdt pas weer normaal na het wegwerken van pakweg f. 71 miljoen aan schade. Herstel van de drinkwatervoorziening vraagt zo’n f. 124 miljoen.

Donau-delta

Vooralsnog raakten 1231 gebouwen beschadigd wat ongeveer f. 130 miljoen aan kosten met zich meebrengt. Volgens de gemeente kwamen negen gezondheidscentra en twee revalidatieklinieken blank te staan. Waterschade leidde ook tot de sluiting van vijf andere gezondheidscentra. Hier beloopt de schade om en nabij f. 1 miljoen.

In het zuidwesten en noorden van Roemenie zorgen zware regens voor wateroverlast. Als gevolg daarvan trad de Barzava-rivier nabij Reschitza buiten de oevers. Nabij Galati wekt de hoge waterstand in de Donau-delta grote zorgen. In Roemenie staat zo’n 1000 hectare akkerland blank. Hoogwater in de Oekraiense rivieren Dnjestr, Striyi en Jablonka hebben ruim 44.000 hectare landbouwgrond en vijftig dorpen overstroomd.

Reageer op dit artikel