nieuws

Duitse bouw boekt eerste helft ’97 weer minder werk

bouwbreed

In de eerste helft van dit jaar boekte de Duitse bouw 6,1 procent minder orders dan in dezelfde periode van het vorige jaar. In de twee voorgaande jaren waren de opdrachten al met 4,3 procent en 7,2 procent teruggelopen. In het oosten van het land lag de orderontvangst 13,2 procent onder het niveau van de eerste zes maanden van 1996. In het westen bleef de achteruitgang tot 3,1 procent beperkt. Dat lag voor een deel aan de wegenbouw, waar voor 4,3 procent meer opdrachten binnenkwamen.

Op de buitenlandse markt doen de Duitse bouwbedrijven het beter dan op de binnenlandse. In 1996 haalden de aannemers voor ruim f. 18 miljard aan opdrachten binnen. In 1995 ging het daarentegen om om en nabij f. 20 miljard. Cijfers van de Europese bouwfederatie FIEC voorspellen voor dit jaar een binnenlandse productiedaling van 2 tot 2,5 procent voor de gehele Duitse bouw. In het westen van de bondsrepubliek beloopt de afname 1 tot 2 procent terwijl het oosten met een afname van 4 procent moet rekenen. Pas in de loop van het volgende jaar doet zich een kans op verbetering voor. Het totaal aan investeringen zal dan echter niet meer dan 1 tot 2 procent bedragen.

Woningbouw

De meeste activiteit doet zich in de woningbouw voor. Het oosten moet in deze categorie met minder activiteit genoegen nemen. De oorzaak daarvan ligt in het aflopen van specifieke fiscale maatregelen. De u-bouw lijdt onder de slechte algemene economische toestand waardoor investeringen op een laag niveau blijven. De grootste teruggang doet zich bij de openbare werken voor. De bondsregering stelt hiervoor steeds minder middelen beschikbaar om zodoende binnen de normen voor de Euro te kunnen blijven. De FIEC rekent verder voor dat het aantal werknemers in de Duitse bouw dit jaar met 60 tot 70.000 zal afnemen; de meesten in het oosten van het land. Vorig jaar verdwenen zo’n 100.000 banen.

Reageer op dit artikel