nieuws

Belgie discrimineert bij buitenlandse hypotheken

bouwbreed

Het Belgische ministerie van Financien noemt de fiscale discriminatie door zijn eigen belastingdienst van klanten die een hypotheeklening afsluiten bij de Rabobank en de (Duitse) Aachner Bank onwettig.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financien in Brussel zijn beide buitenlandse banken geregistreerd bij de Belgische Controledienst voor de Verzekeringen (CDV). Deze registratie betekent dat hun wijze van hypotheekleningverstrekking in overeenstemming is met de Belgische wetgeving en dat hun klanten derhalve dezelfde rechten op belastingaftrek hebben als de klanten van een Belgische bank die hypotheekleningen verstrekt.

Overigens mogen volgens de Europese regelgeving buitenlandse banken toch al niet belemmerd worden bij het verstrekken van hypotheekleningen. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie de Belgische registratieprocedure zelfs in strijd met de regelgeving. Wanneer namelijk een bank of andere financiele instelling in eigen EU-land goedkeuring heeft verkregen voor het verstrekken van bouwleningen, geldt deze goedkeuring ook voor andere landen van de Europese Unie.

Belastingaftrek

Bij sommige regionale belastingadministraties in Belgie weigeren ambtenaren vooralsnog voor klanten van de Rabobank en de Aachner Bank de belastingaftrek voor de rente op een hypotheeklening en de kapitaalaflossingen die aan Belgen wel wordt toegekend.

Het onafhankelijke Belgisch Hypotheek Centrum, dat vooral voor goed bij kas zittende klanten zoekt naar de goedkoopste bouwleningen, had de discriminatie door sommige belastingdiensten van klanten van buitenlandse banken aan de kaak gesteld. In totaal staan in Belgie acht kantoren van de Rabobank en een kantoor van de Aachner Bank geregistreerd.

De Rabobank begon haar campagne voor de verstrekking van goedkope bouwleningen op de Belgische markt in april dit jaar. Het offensief leverde Nederlandse en Belgische klanten op. De gegadigden zijn vooral rijkere klanten met voldoende eigen middelen want de Rabobank verstrekt (tot nader order) alleen hypotheekleningen tot 60 procent van de totale koopsom van een woning of gebouw.

Reageer op dit artikel