nieuws

‘Yuppenwijk’ in Arnhem in terrasvorm gebouwd

bouwbreed Premium

Bij de bebouwing van het oude voetbalstadion Nieuw Monnikenhuize in Arnhem zal gebruik worden gemaakt van terrassen om het voor Nederland bijzondere hoogteverschil op die plaats uit te buiten. Op de plaats waar Vitesse nu nog voetbalt en traint, en in de nabije omgeving van het huidige sportcomplex, komen tussen de tweehonderd en tweehonderdvijftig wooneenheden. Deze week presenteerde ir S. Khandakar van ontwikkelingsmaatschappij Matser een structuurschets.

Het ‘yuppenpark’, zoals het woningbouwpo in de Gelderse hoofdstad al wordt genoemd, krijgt de vorm van een halve maan. Volgens de structuurschets komt de bebouwing in een kom te liggen, en is zij aan drie zijden omsloten door hoogteverschil. Het laagste punt op het terrein ligt ongeveer 34 meter boven NAP, het hoogste punt komt op 60 meter.

Om het hoogteverschil te overbruggen moeten de woningen volgens Khandakar in rijen op terrassen worden gebouwd. De bewoners ke vanuit hun woning over elkaars daken heenkijken. In de structuurschets is er rekening mee gehouden dat terrassen ook aan een kant oplopen. “Ik stel me voor dat de woningen aan de lage kant wat hoger en smaller zijn en de woningen aan de hoge kant lager en breder, zodat ze hetzelfde volume houden”, aldus Khandakar.

Aan de lange kant van de halve maan is in de schets een 50 meter brede ecologische zone gepoeerd die een verbinding moet vormen tussen het groen in Klarenbeek en Park Angerenstein. De afwatering – noodzakelijk vanwege het hoogteverschil – moet via een beek in de ecologische zone komen. De beek komt uit in een natuurlijk waterbassin dat het landschappelijk karakter van de nieuwe wijk kracht moet bijzetten. Volgens het gunstigste scenario kan in de tweede helft van volgend jaar worden begonnen de bouw.

Reageer op dit artikel