nieuws

Woningen met ‘energiebalans’ in Leeuwarden

bouwbreed Premium

In Leeuwarden komen 29 woningen die zichzelf via de zon van energie ke voorzien. De woningen krijgen wel een aansluiting op de nutsvoorzieningen.

Het overschot aan energie dat in de zomer ontstaat wordt in het openbare net gebracht. ’s Winters kan dat weer worden gebruikt. De woningen moeten het in elk geval op papier zonder externe energie ke stellen. Het vastrecht voor de bewoners bedraagt f. 70.

De zogeheten energiebalanswoningen kennen een passieve en een actieve variant. De passieve woningen houden zoveel mogelijk opgevangen energie vast. Daarvoor beschikken ze over 30 centimeter dikke geisoleerde muren, twee keer dubbelglas en een kelder op de koele kant die een koelkast overbodig maakt. Zonnecellen op het dak leveren de energie die desondanks nodig is. De actieve woningen beschikken onder meer over een pomp die grondwater tijdens het ophalen tot 40 gr. C.C verwarmt. De oplevering volgt in 1998.

Reageer op dit artikel