nieuws

OBR en Grondbedrijf Capelle richten ontwikkelbedrijf op

bouwbreed

Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) en het Grondbedrijf van Capelle aan den IJssel onderzoeken een samenwerking. De intentie van beide gemeentelijke instellingen is de oprichting van een nieuw bedrijf, Ontwikkelingsmaatschappij Capelle aan den IJssel, dat als eerste het mislukte bedrijventerrein Rivium Noord tot ontwikkeling moet brengen.

“De samenwerking is niet ingegeven door de problemen waarmee het Grondbedrijf van Capelle aan den IJssel kampt”, zegt een woordvoerster van Capelle aan den IJssel resoluut. Door slecht management bij het Grondbedrijf en zwak politiek optreden liepen de verliezen bij dit gemeentelijke grondbedrijf op tot tientallen miljoen guldens. “De achtergrond van de samenwerking is dat over niet al te lange tijd de grenzen van de groei zijn bereikt. De capaciteit van het Grondbedrijf en de daaraan gelieerde afdelingen als Stedebouw en Weg- en Waterbouw zijn dan niet meer nodig. Daarom heeft het college het initiatief genomen om samen met het OBR een samenwerking te onderzoeken. Begin september moeten de eerste resultaten zichtbaar worden.”

Capelle en Rotterdam wil de samenwerking gieten in een nieuw bedrijf, Ontwikkelingsmaatschappij Capelle aan den IJssel. “Het OBR krijgt daarin een belang dat groter is dan 50 procent”, aldus C. van Grunsven van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). “Je kunt zeggen dat we met deze samenwerking vooruitlopen op de regiovorming. Het OBR krijgt in de regio toch een belangrijke rol. We testen in deze eerste samenwerking of, dit wel de juiste vorm is.”

Ontwikkelaar in ijskast

De haast is ingegeven door het feit dat – als de samenwerking lukt – de twee partijen Rivium Noord snel tot ontwikkeling willen gaan brengen. Het wordt de eerste opdracht van de nieuwe maatschappij. De achterliggende tijd is de belaste naam Rivium Noord alvast vervangen voor Fascinatio – naam van het milieupo van Tom Manders. Het al jaren braakliggende terrein was bestemd voor kantoorbouw. Door de instortende kantorenmarkt is vorig jaar besloten er woningen op te gaan realiseren.

Als gevolg van de samenwerking tussen OBR en het Grondbedrijf zullen de drie marktpartijen Blauwhoed, Wilma en Bouwfonds Woningbouw even in de wacht worden geplaatst. Capelle had namelijk eerder een competitie uitgeschreven waar deze drie ontwikkelaars aan mee mochten doen. Van Grunsven: “Zij zullen wel betrokken worden bij de uitvoering. Maar het wordt geen PPS, zoals eerder het plan was. Overigens was een dergelijke aanbesteding in strijd geweest met Europese richtlijnen.”

Reageer op dit artikel