nieuws

Noord-Holland alsnog tegen zandwinning

bouwbreed Premium

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland weigeren alsnog verstrekking van de machtiging tot zandwinning in het Amstelmeer door Amstelzand BV. Daarmee geeft het college gehoor aan de bezwaren van de gemeente Wieringen en de Milieufederatie Noord-Holland.

Die meenden dat Amstelzand de voor de machtiging noodzakelijke urgentie om zand te winnen niet had aangetoond. In juni vorig jaar had GS besloten Amstelzand wel te machtigen, omdat er op korte termijn een acuut tekort aan ophoogzand dreigde in de regio Alkmaar-Den Helder. Daartegen zijn de gemeente en de milieufederatie een bodemprocedure begonnen.

In afwachting daarvan is tevens een schorsingsverzoek ingediend bij de Raad van State. In augustus 1996 schorste die inderdaad de machtiging, mede omdat onvoldoende was aangetoond dat de zandwinning inderdaad urgent zou zijn. Een onafhankelijk onderzoek van Oranjewoud toonde aan dat “een noodzaak tot zandwinning in het Amstelmeer op korte termijn in absolute zin niet bestaat”.

Reageer op dit artikel