nieuws

Nog eens 100 miljoen DM in Techno-Terrain gepompt

bouwbreed Premium

De aarzelende conjunctuur zal de investeringen op het Techno-Terrain in Teltow (Potsdam-Mittelmark) wel afremmen, maar niet stoppen. Dit jaar bouwt de ondernemingsgroep Roland Ernst voor 100 miljoen DM. Tot heden is er reeds voor 750 miljoen DM in het Terrain geinvesteerd.

Het eerstvolgende grote po is het nieuwe gebouw voor de douane, die van Kleinmachnow naar Teltow verhuist. Daarnaast moet in het komende jaar het nieuwe opleidingscentrum voor de Industrie und Handelskammer Potsdam gereed komen. Een derde po is het nieuwe onderkomen voor de laser-firma Elight die zijn gebouw direct aan het Teltowkanaal, met zeven andere hightech-bedrijven deelt.

Op het Techno-Terrain zijn thans 180 ondernemingen met 5200 personeelsleden gevestigd. Voor de val van de muur werkten hier in twee staatsbedrijven rond 8000 mensen. Toen Roland Ernst het terrein in 1991 overnam, waren dit er nog slechts 2000. Van de 120.000 m2 gebouwenoppervlak is momenteel 80 procent in gebruik.

Desnoods later

Roland Ernst is op zich niet ontevreden met de ontwikkeling van het Techno-Terrain. Wel neemt de vraag naar nieuwe bedrijfsvestigingen af als gevolg van de economische teruggang in Duitsland en de daarmee verbonden enorme afbouw van arbeidsplaatsen. De doelstelling uit 1991, om rond de eeuwwisseling aan 10.000 mensen werkgelegenheid te verschaffen, zal dan ook niet worden gehaald. Ondanks dat tegen die tijd de ontwikkeling niet voltooid zal zijn worden er toch geen groothandels- of logistieke centra toegelaten. Men blijft bij de doelstelling een hoog technologisch centrum te realiseren. Dan maar wat later, is het devies van Roland Ernst.

Reageer op dit artikel