nieuws

Metselrobot volgend jaar op de markt

bouwbreed

Machinefabriek Fockens en Van Puijenbroek uit ‘s-Hertogenbosch is bezig met de ontwikkeling van een metselrobot die 6000 stenen per dag verwerkt. Dat is vier maal zo veel als een gemiddelde metselaar. Naar verwachting verschijnt de machine in de loop van volgend jaar op de markt.

Het eerste prototype van de metselrobot, die bakstenen verlijmt met een dunne voeg, is gereed en heeft gedeeltelijk gewerkt. Volgens directeur H. Fockens is gebleken dat het principe van het apparaat in orde is. Zijn bedrijf is nu bezig met de verdere vervolmaking. Dit najaar moet er een volledig werkende machine gereed zijn, zodat in 1998 de introductie kan plaatsvinden. Fockens schat in dat de prijs van de robot rond f. 175.000 zal liggen. Voorlopig gaat het om een semi-automatisch apparaat: de stenen moeten met de hand aan het begin van de transportband worden geplaatst.

Een ‘pick-and-place’ eenheid voorziet vervolgens de stenen van een laag lijmmortel en plaatst ze regel voor regel op elkaar tussen lange staanders. De machine houdt daarbij rekening met gevelopeningen voor ramen en deuren. Elk onderdeel van de te metselen muur is digitaal vastgelegd in de machine. Bij de ontwikkeling van de robot kreeg de Bossche machinefabriek ondersteuning van Innovatiecentrum Oost-Brabant.

Reageer op dit artikel