nieuws

‘Kremlin’ als park in Leidsche Rijn

bouwbreed Premium

Het Rotterdamse architectenbureau West 8 heeft het beste ontwerp gemaakt voor het toekomstige centrale park, in de nieuw te bouwen stad Leidsche Rijn, tussen Utrecht en Vleuten-De Meern. De gemeentebesturen van Utrecht en Vleuten-De Meern hadden daarvoor een prijsvraag uitgeschreven.

De beste inzending is het ontwerp ‘Kremlin’, oordeelde de jury unaniem in het gemeentehuis van Vleuten-De Meern. Volgens het onafhankelijke gezelschap, bestaande uit onder meer landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen, is het ontwerp flexibel, bevat het ‘poetische nieuwe elementen’ en is het realiseerbaar.

De jury, onder leiding van landschapsarchitect Riek Bakker, adviseert de gemeentebesturen West 8 op te dragen het ontwerp verder uit te werken. De beide gemeenten beslissen hierover binnenkort.

Overigens waren de juryleden niet over alle aspecten van de schets tevreden. “De aandacht voor de inrichting van het noordelijke deel blijft achter bij de rest”, zo staat in het juryrapport. Maar volgens de kenners is het ontwerp flexibel genoeg om het kleine euvel aan te passen.

In het Masterplan Leidsche Rijn, in 1995 vastgesteld, is gekozen voor een groot groen gebied in de stad waarin de komende twintig jaar dertigduizend woningen gebouwd worden als scheiding tussen het Utrechtse deel en dat van Vleuten-De Meern.

De wedstrijd was uitgeschreven omdat beide gemeenten keuze uit verschillende ontwerpen wilden hebben.

Reageer op dit artikel