nieuws

Jacob Sprey niet en Houtgroep Eecen wel op incourante markt

bouwbreed Premium

De nieuwe incourante markt mist in het vervolg Jacob Sprey. Om nog onduidelijke redenen hebben de redders van deze beurs, ABN Amro, NIB en Kempen en Co, de houthandelaar uit Alphen aan den Rijn gepasseerd. Concurrent Houtgroep Eecen Nederland houdt wel de notering.

“Ik heb geen idee waarom de zogenaamde redders ons niet hebben gevraagd”, is de reactie van J.J. Haan, directeur Jacob Sprey. “We hebben ABN Amro, onze huisbank, drie maanden geleden gevraagd hoe we verder moesten. Tot op heden hebben we geen reactie gehad. Redders van de incourante markt zijn het dus niet. Het is een slechte en slordige prestatie.”

De groep van de drie redders besloot de incourante beurs voort te zetten, nadat de beursbedrijven AOT en Van der Moolen hun bemiddeling staakten. De twee vonden de kosten te hoog. Om deze te drukken hebben ABN Amro, de Nationale Investeringsbank en Kempen een nieuw, efficienter systeem ontwikkeld om de handel ook na 1 juli te laten doorgaan. Verschillende incourante fondsen zagen zich door de aankondiging van AOT en Van der Moolen voor problemen geplaatst. De wetenschappelijke uitgever Brill besloot de overstap naar de officiele markt te maken. Nyloplast en Toonder filosofeerden eerder over een notering aan de startersmarkt NMAX, maar doken gisteren op de incourante markt op. Weer anderen namen contact op met financiele relaties om het noteringsprobleem op te lossen.

Verhandelbaar

Het feit dat Jacob Sprey niet is gevraagd en Houtgroep Eecen Nederland wel heeft alles te maken met de verhandelbaarheid. Directeur Haan geeft zelf aan dat de aandelen vrij vast liggen. Algemeen directeur J. Krant van Kempen en Co heeft eerder gesteld dat er wel handel moet zijn. “Op zo’n markt moet min of meer regelmatig worden gehandeld. Ze zou een duidelijke prijsvorming moeten hebben, voor de mensen waarneembaar, bijvoorbeeld via schermen of kranten.”

Hoe gaat u nu verder?

Haan: “Voor ons bedrijf maakt het niets uit, maar voor onze aandeelhouders is het vervelender. De handel laten we nu lopen via onze accountant.”

Wakker

Bij Houtgroep Eecen Nederland ligt men niet wakker van wel of geen notering. “Als we niet waren gevraagd hadden we de handel op een andere manier tot stand gebracht”, meent A.A. de Vries, controler van de holding. “De vraag of we de stap naar de echte beurs hebben overwogen is niet aan de orde. Overigens informeren wij onze aandeelhouders op redelijke termijn over een onderzoek dat wij uitvoeren over de toekomst van onze notering.”

U mist nu wel concurrentie van Jacob Sprey?

De Vries: “De beurs is nauwelijks nog een afspiegeling te noemen van de kracht van een onderneming. Ik meet de concurrentie met Jacob Sprey wel door bijvoorbeeld de jaarverslagen te vergelijken.”

Reageer op dit artikel