nieuws

Intermediairs aangehouden wegens hypotheekfraude

bouwbreed Premium

Justitie in Utrecht heeft tussenpersonen aangehouden die met hypotheken zouden hebben geknoeid. Volgens de Economische Controledienst (ECD) komt hypotheekfraude op grote schaal voor. De Utrechtse tussenpersonen zouden documenten zoals loonstrookjes en taxatierapporten hebben vervalst om zo voor hun klanten een hogere lening te ke afsluiten. Er werden hoge leningen afgesloten op huizen die in werkelijkheid minder waard zijn dan op het taxatierapport vermeld staat. De klanten moesten betalen voor deze ‘diensten’. Het was dus de beroepsgroep zelf die fraudeerde en niet degene die de lening ontving.

Het is niet duidelijk of de verdachten, die inmiddels zijn heengezonden, zelfstandig opereerden of dat zij een bende vormden. Mogelijk volgen de komende weken meer aanhoudingen. De zaak kwam aan het licht na een onderzoek door de ECD. Bij de politie waren al eerder signalen binnengekomen dat er met hypotheken geknoeid wordt, maar er zijn te weinig rechercheurs die op dit terrein thuis zijn. Deze vorm van fraude zou niet op zichzelf staan maar daarentegen vaak voorkomen.

Reageer op dit artikel