nieuws

Grimshaw ontwerpt eerste bruggen voor IJburg

bouwbreed

De Engelse architect Nicholas Grimshaw heeft van het Amsterdamse gemeentebestuur opdracht gekregen voor het ontwerp voor de eerste twee bruggen naar IJburg. Hij won met zijn (hierbij afgebeelde) voorstel de meervoudige opdracht waaraan ook Ben van Berkel, ontwerper van de Rotterdamse Erasmusbrug, en de Duitser Hans Kollhof deelnamen. Van Berkel ontwierp een zeer vlakke brug die zich kenmerkt door negen veelkleurige pijlers; Kollhof maakte een variatie op de aloude kokerbrug met vakwerken rondom. Voor de twee bruggen is een budget beschikbaar van respectievelijk f. 37 miljoen en f. 12 miljoen. De bouw moet volgend jaar zomer beginnen.

In het gemeentelijk informatiecentrum De Zuiderkerk is tot en met 26 september een tentoonstelling ingericht met de drie ontwerpen. Deze vlakbij de Nieuwmarkt gelegen voormalige kerk is op werkdagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur; donderdag tot 20.00 uur.

Reageer op dit artikel