nieuws

Duitse rechter neemt handtekening Jurgen Schneider onder de loep

bouwbreed

Dinsdag buigt de rechtbank van Frankfurt/Main zich voor de zesde dag over de zaak Jurgen Schneider. Aan de orde komt dan de vraag of de handtekeningen op de documenten van Schneiders vastgoedbedrijf zijn vervalst. Volgens plan hoort de rechtbank woensdag Werner Neumann, die Schneiders becijferingen over huuropbrengsten goedkeurde. Neumann liet inmiddels weten medisch niet in staat te zijn om de rechtbank te woord te staan.

Op de vijfde procesdag leerde de rechtbank hoe creatief Schneider kon rekenen. Een voorbeeld daarvan bood de huurberekening voor het mediacentrum in de Zeilgalerie van Frankfurt/Main. De bedrijven Schuler en Presinger namen volgens contract 950 vierkante meter af. Daarvoor werd een huur van DM0 overeengekomen.

Een tweede exemplaar van het contract dat Schneider de financier Deutsche Centralboden Kredit voorlegde meldt een oppervlak van 2821 vierkante meter waarvoor de gebruikers maandelijks DM942.214 betaalden. Dat kwam neer op een jaaropbrengst van meer dan DM11 miljoen.

Indruk

Financiers als de Deutsche Bank, vestiging Baden-Baden, raakten onder de indruk van de becijferingen en schreven in 1992 Schneider een ‘excellent gevoel voor de bouwgrondmarkt’ toe. Een kleine twee jaar later liet Schneider de Deutsche Bank weten niet meer in staat te zijn om zijn verplichtingen te voldoen. Hij vroeg de bank hem tegemoet te komen door twee jaar van rentevordering af te zien, een overbruggingskrediet van DM80 miljoen over te maken en een stokje te steken voor ‘overhaaste maatregelen van kleine banken’.

Schneider verklaarde zijn situatie met slechte ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en hield de bank voor dat alleen onvoorwaardelijke medewerking het tij nog kon keren. Hij was op dat moment al op weg naar Miami met DM245 miljoen in de portemonnee.

Reageer op dit artikel