nieuws

Bouwers en NAM krijgen forse boetes voor nalatigheid

bouwbreed Premium

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) drie boetes van in totaal f. 60.000 opgelegd, voor het overtreden van de veiligheidsvoorschriften op een NAM-locatie in Grijpskerk. Ook twee andere bedrijven, Stork/Comprimo en Hollandse Wegenbouw Zanen, kregen elk drie boetes van f. 20.000.

Op 21 oktober 1996 kwam op het NAM-terrein een 18-jarige jongen om het leven bij het aanleggen van zogenaamde milieugoten. Uit onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen en de politie bleek dat bij de werkzaamheden de Mijnwetgeving op drie punten was overtreden. Hierdoor werd “de algehele veiligheid op het terrein in ernstige mate in gevaar gebracht”, aldus het OM.

Omdat de exacte toedracht van het ongeval niet goed kon worden vastgesteld, besloot het OM in april af te zien van vervolging voor dood door schuld. Hoewel er volgens het OM geen direct verband is tussen het ongeluk en de veiligheidsovertredingen, zijn de boetes door het dodelijk ongeval wel twee maal zo hoog geworden. De boetes zijn al betaald.

Reageer op dit artikel