nieuws

‘Zwaan’ zet Sontbrug op zijn plaats

bouwbreed Premium

De drijvende kraan ‘Svanen’ van Ballast Nedam Equipment Services is in de Sont aangekomen. Deze begint in augustus met het transport van de brugdelen voor de in aanbouw zijnde vaste oeververbinding tussen Denemarken en Zweden. De kraan is door het consortium Sund Link Contractors (SLC) voor drie jaar gehuurd.

De in Nederland bij Grootint gebouwde ‘Svanen’ werd in de periode ’89-’94 ook ingezet bij de bouw van de westbrug over de Grote Belt in Denemarken. Daarna is hij hoger gemaakt voor de brugbouwklus op Prince Edward Island in Canada. ‘De Zwaan’ is nu 100 meter hoog, 103 meter lang en 72 meter breed en heeft een hefvermogen van 8700 ton.

Voor het werk in de Sont is een ander eveneens in Nederland geconstrueerd hefwerktuig nodig, dat eind deze maand op de kraan zal worden gemonteerd. De eerste elementen die het gevaarte gaat aanpakken zijn de caissons van de aanbrug aan de Zweedse kant. In combinatie met de aanbrug aan de oostzijde en de tuibrug in het midden wordt het brugdeel 7,8 kilometer lang.

Reageer op dit artikel