nieuws

Winst verdubbeld ondanks commotie rond asbest

bouwbreed

De Belgische fabrikant van bouwmaterialen Etex (het vroegere Eternit) heeft besloten tot forse investeringen om de productiecapaciteit in Azie en Latijns-Amerika uit te breiden. Volgens topbaas Jean-Marie Emsens van Etex zal de Belgische bouwmaterialenreus jaarlijks ongeveer Bfrs. 2,2 miljard (ruim f. 122 miljoen) gaan investeren.

De reden daarvoor is dat Etex ongeveer een kwart van zijn totale omzet op beide markten haalt. Bovendien zit er volgens Emsens nog groei in deze markten. De fabrieken van Etex in Azie en Latijns-Amerika ke de vraag niet of nauwelijks aan zodat invoer uit de Belgische productiebedrijven vooralsnog noodzakelijk blijft. De Europese markt valt al bij al wat tegen.

Bewogen jaar

Etex heeft vestigingen in 35 landen, telt 20.000 werknemers en draait een omzet van ongeveer f. 3,7 miljard per jaar. Ondanks de kwalijke reputatie van asbest zijn de asbesthoudende vezelcementen producten van Etex nog goed voor 40 procent van de jaaromzet.

Vooral in Frankrijk heeft Etex een bewogen jaar achter de rug. Daar werd na een golf van ongerustheid over het gebruik van spuitasbest door de Franse regering een algemeen verbod op het gebruik van asbest afgekondigd. Voor Etex betekende dat de onmiddellijke sluiting van twee fabrieken in Frankrijk waardoor 300 mensen hun baan verloren.

Voorzitter Emsens van Etex wijst erop dat in Frankrijk platen en buizen van vezelcement werden geproduceerd waarin het asbest vast ingekapseld zat, zodat er geen sprake was van enig verband met de schade die spuitasbest veroorzaakt. Dankzij een aantal financiele meevallers wist Etex de uitzonderlijke kosten die gemaakt moesten worden in verband met de asbest-affaire toch te compenseren, zodat er alsnog een nettowinst uit de bus kwam van f. 72,2 miljoen gulden meer dan in 1995, bijna een verdubbeling.

Het asbestverbod in Frankrijk heeft Etex wel ertoe aangezet om de productie in de komende jaren versneld te differentieren. Nu reeds wordt een belangrijk deel van de omzet behaald uit brandbeveiliging, plastic bouwproducten, gips (Giproc) en natuursteen. In de productie van bakstenen heeft Etex overigens geen interesse.

Reageer op dit artikel