nieuws

Unieke verbouwing van Haarlemse galerijflat

bouwbreed

Op initiatief van de gemeente Haarlem is met de woningbouwvereniging De Vonk een uniek po ontwikkeld om een galerijflat uit eind 60-er jaren te verbouwen tot gehandicapten- en seniorenwoningen met een zorgarrangement. De Vonk heeft aannemer Stadswerk BV uit Hoofddorp opdracht gegeven voor de verbouw van 54 galerijwoningen van het Ankaraplantsoen tot 12 gehandicaptenwoningen en 42 seniorenwoningen, die volledig aanpasbaar zijn gemaakt voor rolstoelgebruikers.

Daarnaast worden er in de onderbouw drie seniorenwoningen toegevoegd. De twaalf gehandicaptenwoningen worden aangepast aan de eisen van de toekomstige bewoners. Verder krijgt de buitenkant van de flat een facelift en wordt het buitenmilieu opgeknapt. De galerijen worden gedeeltelijk met glas dichtgezet en er worden beheermaatregelen getroffen, zoals het afsluiten van een centrale hal en een intercom. De keuze voor het Ankaraplantsoen is ingegeven door de ligging van de flat tegenover het winkelcentrum Schalkwijk en bij het dienstencentrum Laan van Berlijn.

Met dit po wordt ingespeeld op de veranderde woningbehoefte in Schalkwijk. Naar verwachting over 10 jaar is dit stadsdeel het meest vergrijsde van Haarlem. Door stapeling van subsidie wordt totaal ruim f. 2 miljoen aan subsidie verleend. Om het plan financieel haalbaar te maken wordt de huur verhoogd met f. 100 per maand tot ruim f. 800 per maand.

Reageer op dit artikel