nieuws

Restauratie Nationaal Monument begonnen

bouwbreed

Aannemingsbedrijf Jurriens BV uit Utrecht is gisteren begonnen met het inrichten van de bouwplaats voor de restauratie van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

De 22 meter hoge pyloon zal helemaal worden afgebroken. De beeldengroepen worden bij de Duitse firma Ibag behandeld met een speciale impregneermethode. Half juli moet alle natuursteen van het monument zijn verwijderd. Dan rest alleen nog het betonnen deel van de kern van de pyloon, dat na de vakantie zal worden gesloopt. Vervolgens bouwt Jurriens een nieuwe prefab betonnen kern, waarop de oorspronkelijke travertin beplating wordt aangebracht. Eind november zal de pyloon weer in volle glorie op de Dam staan. Daarna worden successievelijk de herstelde en geimpregneerde beeldengroepen geplaatst. De hele restauratie moet voor 4 mei volgend jaar klaar zijn. Het herstel van het monument kost ruim f. 4 miljoen.

Reageer op dit artikel