nieuws

Merkelbachprijs voor ‘aanhangwoningen’

bouwbreed

Het Woonzorgcomplex aan de Ookmeerweg in Amsterdam-Osdorp heeft de Merkelbachprijs voor architectuur 1997 gewonnen. Het gebouw, een ontwerp van de architecten Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries van het Rotterdamse bureau MVRD, is bekend door zijn ‘aanhangwoningen’. De jury noemde de rechthoekige uitstulpingen laden die uit een hoge staande kast zijn getrokken. De uitstekende woningen lijken de zwaartekracht te trotseren. Dat is een geniale vondst, uit nood geboren. Er moest immers ruimte worden gevonden voor dertien woningen die niet in het hoofdgebouw pasten.

De aanmoedigingsprijs bouwkunst 1997 ging naar Joanne de Jager, Willem van Seumeren en Eelke van der Werf van het Collectief 3 Architecten voor hun woonpo Gespleten Hendrik op de hoek van de Frederik Hendrikstraat en de Van Oldenbarneveldstraat in de hoofdstad.

Reageer op dit artikel