nieuws

IntraBouw in gebruik genomen

bouwbreed Premium

IntraBouw, het netwerk van computers voor de bouw, is officieel in gebruik genomen. Het is een initiatief van de SFB Groep, dat een snelle en veilige communicatie tussen de tienduizenden bedrijven in de bouw mogelijk moet maken.

Het startschot voor IntraBouw werd gegeven door mr. L.C. Brinkman, voorzitter van het AVBB, tijdens een bijeenkomst in het vergadercentrum van de SFB Groep te Amsterdam. Voordat hij dit deed maakte W.C. Walter, directeur van IntraBouw, bekend welke partijen aan het initiatief deelnemen: SFB Groep, CTB, SVOB, Stabu, NVOB en ONRI. Ook twee uitgeverijen zijn van de partij: Ten Hagen en Stam en HDM. De eerste krijgt een ‘mirror’, een kopie van de Cobouw Internet site, op de ‘server’ van Intrabouw, een computer die opgesteld staat te Nieuwegein. Via huurlijnen van PTT Telecom en met gebruik van hardware van Cap Gemini ke deelnemers aan IntraBouw met deze ‘server’ en elkaars computers communiceren. IntraBouw heeft een gesloten netwerk, in tegenstelling tot het openbare Internet. Volgens de initiatiefnemers is IntraBouw daardoor vele malen sneller en veiliger.

Snelle groei

Volgens directeur Walter zullen aan het eind van 1997 reeds meer dan 1000 bedrijven gebruik maken van IntraBouw. Er zijn dan tenminste 40 aanbieders van diensten, kennis en bouwproducten. Walter noemde Uneto, KNMI, Nebic, Nebicom en Arbouw. Ook krijgen de gebruikers de beschikking over een routeplanner. Het is de opzet dat ook organisaties in de periferie van de bouw via IntraBouw gaan communiceren met de bouw. Te denken valt aan het kadaster, gemeenten en maatschappelijke organisaties. IntraBouw heeft een verbinding met Internet, zodat de deelnemers daar ook gebruik van ke maken. IntraBouw is duurder dan Internet, maar heeft volgens de initiatiefnemers ook meer te bieden.

Het belangrijkste wordt misschien de tijdsbesparing. Walter gaf als voorbeeld de procedure voor een ziekmelding, die via het netwerk veel sneller gaat dan op de traditionele manier. Overigens tekende hij aan dat de bouw traag is en vooral behoefte heeft aan veiligheid. IntraBouw speelt in op deze behoefte, maar is al wel in bespreking met het Belgische netwerk voor bouw. Als het tot een samenwerking komt, gaat het netwerk zich toch verder uitstrekken dan alleen de bouw in Nederland.

Reageer op dit artikel