nieuws

Gebruik Nederlands hout gedaald ondanks plannen overheid

bouwbreed

De verwerking van hout in Nederland is vorig jaar gedaald ondanks de economische groei. De verwerking van niet tropisch rondhout of boomstammen is vorig jaar bijna 10 procent minder geweest dan in 1995, aldus de Stichting Bos en Hout (SBH) te Wageningen. Dat blijkt uit een enquete die de SBH heeft gehouden onder de verwerkers en handelaren van rondhout.

Bij een groeiende economie is een daling in de verwerking van rondhout rondweg merkwaardig. Volgens de houtverwerkers is de daling te wijten aan een verminderde houttoevoer uit de Nederlandse bossen. De Nederlandse bossen dekken gewoonlijk tweederde van de grondstofbehoefte van de rondhoutverwerkende industrie. Het een en ander wordt nog versterkt door de betrekkelijk hoge prijzen franco fabriek van het Nederlandse hout.

Voor de verwerkende industrie is het volgens de ondervraagden goedkoper om kant en klaar hout uit het buitenland te halen dan zelf de stammen te verzagen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de Nederlandse houtoogst met 11 procent is gedaald. Deze ontwikkelingen staan volgens de stichting haaks op het streven van de Nederlandse overheid om meer hout uit Nederlandse bossen te gebruiken.

Reageer op dit artikel