nieuws

Rijkswaterstaat brengt kathodische bescherming aan

bouwbreed

Rijkswaterstaat heeft voor het eerst kathodische bescherming toegepast bij de reparatie van een betonnen kunstwerk. Het betreft de ‘Dommelbruggen’ in Rijksweg 65 in de omgeving van Den Bosch. De kathodische bescherming werd aangebracht door betonreparatiebedrijf BIM BV te Arkel.

Het po wordt begeleid door de afdeling Zuid van de Bouwdienst Rijkswaterstaat en TNO Bouw te Delft.

Aan de onderzijde van de bruggen werden al lange tijd stukken beton van de constructie afgedrukt, door roestvorming aan de wapening. Dat werd veroorzaakt doordat water met strooizout door de voegen in het beton kon dringen. Het bleek niet mogelijk om de schade te repareren zonder de bruggen voor het verkeer af te sluiten. Bovendien was helemaal niet zeker, of de roestvorming door een gewone betonreparatie gestopt zou ke worden. Daarom is gekozen voor herstel in combinatie met kathodische bescherming.

Er is een beperkte elektrische spanning aangebracht tussen de wapening en een geleidende laag, die op het beton is aangebracht. Daardoor worden de negatieve ionen afgevoerd en kan het staal niet of nauwelijks meer roesten. In de Dommelbruggen bevindt zich ook voorgespannen staal.

Om brosse breuk van deze wapening te voorkomen wordt de elektrische spanning permanent bewaakt.

Rijkswaterstaat heeft een onderhoudscontract gesloten voor de duur van tien jaar. De reparatie met kathodische bescherming blijkt uiteindelijk goedkoper te zijn dan een traditionele betonreparatie.

Reageer op dit artikel