nieuws

Jaarverslag Wilma blijft zonder toelichting en asperges en wijn

bouwbreed

Geen asperges met botersaus, geen nieuwe aardappelen en geen witte Elzasser. De twee oude obers, die deze culinaire hoogstandjes op moesten dienen, zullen dit jaar niet de omlijsting vormen van de toelichting op de jaarcijfers Wilma International. Wilma-eigenaar Luud Maas besloot na het spaaklopen van de fusie met Koninklijke Bam Groep te volstaan met het rondsturen van het jaarverslag 1996.

Na het dramatische jaar 1995 heeft Wilma zich in 1996 bijna geheel hersteld. De activiteiten in Nederland en Belgie hebben vorig jaar bijgedragen aan het positieve resultaat, terwijl het resultaat in Duitsland nog negatief is. Voor het lopende boekjaar verwacht men dat Wilma Immobilien AG, de nieuwe Duitse houdstermaatschappij, zal afsluiten met een positief resultaat. “De hoogte is echter sterk afhankelijk van de nog onzekere economische omstandigheden en het achterblijvende consumentenvertrouwen”, aldus het jaarverslag 1996. “Hierdoor kan vertraging blijven optreden in de afzet van de voorraad duurdere woningen. De verkoopresultaten in het woningsegment van het ‘kosten und flachensparendes Bauen’ zijn echter zeer positief.”

Het beeld dat oprijst, is dat Wilma International nog meer woningbouwer c.q. woningontwikkelaar is geworden. Driekwart van de omzet is woningbouwgerelateerd. Zo bedroeg de totale bouwproductie vorig jaar 4500 woningen. “Alleen al in de Vinex-uitleggebieden hebben wij in het ontwikkelingstraject 14.000 eenheden zekergesteld en in de bouw 20.000 eenheden. Meer dan de helft hiervan wordt voor 2000 in uitvoering genomen.”

Utiliteitsbouw

Utiliteitsbouw komt er bekaaid vanaf. De fusie van de Nederlandse Wilma-bedrijven met Bam had de scheefheid tussen woningen en u-bouw aanzienlijk ke herstellen. Van de uitvoerende bouw komt voor Wilma International ongeveer f. 139 miljoen uit de hoek van de utiliteitsbouw. De utiliteitsbouwers Bam Bredero Bouw en Bouwbedrijf H. Pennings bereikten vorig jaar een niveau van f. 644 miljoen. Overigens werden beide bedrijven in 1996 geconfronteerd met overcapaciteit en sterke concurrentie waardoor de druk op de marges niet afnamen.

Jaarcijfers Wilma International 1996 (mln. guldens)

1996 1995 Omzet 1.388 1.389 Omzet Nederland 985 945 Bedrijfsresultaat 9,668 -10,067 Winst/verlies 12,869 -16,247

Reageer op dit artikel