nieuws

Europrovyl mogelijk in Britse handen

bouwbreed Premium

Europrovyl, een van de grootste fabrikanten van kunststofkozijnen in Nederland, komt waarschijnlijk in handen van Rugby Holding uit Gorredijk, onderdeel van de Britse beursgenoteerde Rugby Group. Bij Europrovyl werken negentig mensen op een omzet van f. 30 miljoen. Rugby voert momenteel onderhandelingen met de aandeelhouders NOM, FPM en de directeuren.

Europrovyl is gevestigd in het Friese Augustinusga en Utrecht. De fabriek en het hoofdkantoor staan in Friesland. Utrecht heeft een verkoopvestiging. Na de overname behoudt het bedrijf zijn eigen identiteit. Er zijn geen negatieve gevolgen voor werknemers en management, meldt Rugby, dat in Nederland tien dochters heeft.

De Britten claimen de grootste groep van kozijnen- en deurenfabrieken in Nederland te zijn met een omzet van ruim f. 300 miljoen en 1300 medewerkers. Naast dochter De Vries in Gorredijk kent Rugby Kegro Deuren in Groesbeek, Van Bruchem Deurenfabriek in Zaltbommel en Transcarbo Kunststof Ramen in Heerlen.

Transcarbo is een concurrent van Europrovyl. Europrovyl-directeur A. de Voogd denkt niet dat de twee last van elkaar krijgen als ze binnen Rugby gaan opereren. De relatie tussen Transcarbo en Europrovyl is een van de punten waarover De Voogd gaat praten met Rugby. “Wij werken vooral op pobasis voor woningbouwverenigingen en aannemers. De particuliere markt benaderen wij minder, hoewel daar verandering in begint te komen. Transcarbo richt zich meer op de particuliere sector”, aldus De Voogd.

Europrovyl begon 27 jaar geleden met de productie. Inmiddels vervaardigt het bedrijf per jaar zo’n 20.000 tot 25.000 kozijnen. In 1992 werd de onderneming verzelfstandigd uit de bouwmaatschappij Haitsma Groep. De regionale participatiemaatschappijen NOM en FPM namen samen met de zittende directie de aandelen over.

Reageer op dit artikel