nieuws

Ecohuizen in Drachten krijgen geen elektriciteit

bouwbreed

In de nieuwe woonwijk Himsterhout in Drachten komen volgend jaar tien ecohuizen die niet aangesloten worden op het elektriciteitsnet. De woningen moeten zich door middel van zonne- en windenergie zelf bedruipen. Een gasvoorziening krijgen de bewoners wel. Het is de eerste keer in Nederland dat ecohuizen zo energiezuinig opgeleverd worden.

Het energieverbruik zal naar verwachting nog geen kwart bedragen van wat gebruikelijk is bij nieuwbouwhuizen. De huizen krijgen voor de stroomvoorziening gezamenlijk een windmolen. De zuidgevel wordt onder een hoek van 45 graden gebouwd om optimaal te profiteren van de zon. De gevel bestaat geheel uit glas, zonnepanelen en boilers.

Momenteel wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd dat wordt betaald door de provincie Friesland en energiemaatschappij NUON. De totale kosten bedragen twee ton. De huizen gaan waarschijnlijk tegen de drie ton kosten.

Reageer op dit artikel